• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.

Προσπάθεια για τη διάσωση των μονοπατιών, Πατμιακά Χρονικά 20.09.2012

Προσπάθεια για τη διάσωση των μονοπατιών
Συνέντευξη της κ. Λυδίας Καρρά στα Πατμιακά Χρονικά - Μηνιαία Εφημερίδα της Πάτμου και των γύρω νησιών

Mε αφορμή την χαρτογράφηση των μονοπατιών του νησιού της Πάτμου, είχαμε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την κ. Λυδία Καρρά συνιδρυτικό μέλος της «Ελληνικής εταιρείας Περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς» που είχε την ιδέα και την οργάνωση του project.
Η Λυδία Καρρά, είναι σκηνοθέτης και συγγραφέας. Έχει σκηνοθετήσει 13 ντοκιμαντέρ. Η ταινία της «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» έχει προβληθεί πριν μερικά χρόνια στο νησί μας και έκανε μεγάλη αίσθηση.
Δημοσιεύουμε ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης της κ. Καρρά, αλλά μπορείτε να την ακούσετε ολόκληρη ηχητικά στο site της εφημερίδας www.patmostimes.gr στην κατηγορία ΠΡΟΣΩΠΑ.
«Η ιδέα ξεκίνησε μας λέει, γιατί μία από τις μεγάλες χαρές μου στη ζωή είναι να περπατάω σε μονοπάτια. Με έλκει να πηγαίνω σε έναν τόπο που υπάρχουν μονοπάτια να περπατήσω.
Ενώ είμαστε ένας τόπος πολύ προικισμένος σ' αυτό, όλη η Ελλάδα μας διασχίζεται από μικρά και μεγάλα μονοπάτια, λιθόστρωτα, χωμάτινα, που συνέδεαν πόλεις, χωριά, τοποθεσίες, μνημεία, προσκυνήματα, διαπίστωσα ότι σε πάρα πολλά μέρη στην Ελλάδα που υπάρχουν μονοπάτια, πολύς κόσμος είτε δεν ξέρει να σου πει που είναι, είτε δεν ξέρει ότι έχει.
Πολλά από αυτά, με την εισαγωγή του αυτοκινήτου εγκαταλείφθηκαν, άλλα καλύφθηκαν, άλλα έπεσε άσφαλτος για να περάσει ο δρόμος από πάνω, αντί να αφήσουν το μονοπάτι και να κάνουν δίπλα το δρόμο, και έτσι χάσαμε ένα μέρος της κληρονομιάς μας. Παραμένει όμως ένα μεγάλο μέρος ακόμα.
Με την Ελληνική Εταιρία περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς, στήσαμε ένα πρόγραμμα για την προστασία τους που θα το φροντίσω εγώ στην αρχή να στηθεί καλά και μετά θα το προχωρήσουν άλλοι.
Χρειάστηκε να γίνει εργασία υποδομής. Είναι απαραίτητο καταρχήν να το θέλει ο τοπικός Δήμος, να συνδεθεί η νέα γενιά με αυτή την κληρονομιά. Θεωρήσαμε πάρα πολύ σημαντικό τα μονοπάτια να υιοθετούνται από σχολεία, με την έννοια, να νιώθει μία τάξη, ένα σχολείο ότι είναι το δικό τους μονοπάτι που θα το φροντίσουν, θα το περπατήσουν, θα το φωτογραφήσουν, θα γράψουν γι αυτό. Τα μονοπάτια μόνο που τα περπατάς τα διατηρείς. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα λιγότερα διατηρημένα είναι τα Ελληνικά, διότι οι κόσμος δεν τα περπατάει.
Και το επιπλέον στοιχείο είναι ότι ναι μεν τη βασική οργάνωση την κάνει η Ελληνική Εταιρεία αλλά μετέχουν και πολιτιστικοί φορείς του τόπου, γιατί στο δικό τους τόπο θα μείνει αυτή η δουλειά. Είναι ένα πρόγραμμα που κάνει τον κόσμο να δεθεί με μια κληρονομιά, να αγαπήσει περισσότερο τη φύση, να γνωρίσει τα μνημεία με ήπιο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και να προσφέρει πραγματικό οικονομικό όφελος στον κάθε τόπο σε εποχή κρίσης, που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο.
ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Ξεκινήσαμε συμβολικά με 8 μονοπάτια, αλλά πιστεύουμε πως θα υπάρξει συνέχεια γιατί υπάρχουν κι άλλα που μπορούν να προστεθούν στο πλέγμα των μονοπατιών. Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με το Δήμο και το Σεπτέμβρη θα καθαριστεί του Προφήτη Ηλία, που είναι αγαπημένο μονοπάτι των Πατμίων, του οποίου είναι ακόμη ελλιπής η σηματοδότηση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις την ιστορία του κάθε μονοπατιού. Π.χ. Ο Απορθιανός, γιατί λεγόταν έτσι. Γι αυτό στην αρχή κάθε μονοπατιού μπαίνει μια πινακίδα πιο πολιτιστική, που περιλαμβάνει την περιγραφή για το μονοπάτι, τα λουλούδια και τη φύση που κι αυτά είναι πολιτισμός.
Στις μεγάλες πινακίδες όπως στον Απορθιανό υπάρχει barcode ώστε με το νέο σύστημα, με το κινητό σας πατάτε το barcode, και θα σας συνδέει ηλεκτρονικά με την ιστοσελίδα μας (απ' το Σεπτέμβρη) για περισσότερες πληροφορίες. Δηλαδή θα σου λέει «θες να μάθεις και άλλα για τον Απορθιανό; Και θα σου κατεβάζει πληροφορίες: τι είδους φυτά; Πού τα βρίσκουμε; Τι είπε ο Ιπποκράτης για αυτά κ.λπ.;
ΠΟΙΟΙ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ.
Πολύ σημαντικό ρόλο έχουν παίξει στο Project: η συντονίστρια του προγράμματος, κ. Κατερίνα Στεμπίλη. Ο Φοίβος Τσαραβόπουλος ο μελετητής που έκανε την χαρτογράφηση. Toν νομικό και οικονομικό σύμβουλο παρείχε η Ελληνική Εταιρία. Από κει και ύστερα συνεργαστήκαμε με ανθρώπους που ξέρουν και αγαπούν τον τόπο. Σύμβουλοι για τα κείμενα και την ιστορία ήταν 3 συνεργάτες που εργάστηκαν αφιλοκερδώς: Ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος για το κομμάτι της ιστορίας , η Αν Μακέιμπ αρχαιολόγος από την πλευρά του Βυζάντιου, εκκλησάκια κ.λπ. και η Δέσποινα Βακράτση για το λαογραφικό κομμάτι.
Επίσης στην ομάδα προσέφερε σε διάφορα θέματα ο Μιχάλης Δαλακούρας . Πολύ σημαντική η προσφορά των ντόπιων που αγαπούν τα μονοπάτια. Κατασκευαστικά ο μαραγκός Γιώργος Γαμπιεράκης. Επίσης μας βοήθησαν ο Αντώνης Δήμας, ο Μανώλης Παντελιός ο εργάτης, ο οποίος είναι περιπατητής. Ο Σπύρος ο Γιαμαίος ο ταξιτζής, ο Παντελής ο Μελιανός ο διευθυντής του Σχολείου της Χώρας, ο Κώστας Σταμπούλης κ.λ.π.

Το παραπάνω κείμενο αλλά και ακουστικό υλικό με όλη τη συνέντευξη της κυρίας Λυδίας Καρρά διατίθενται στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο της εφημερίδας Πατμιακά Χρονικά: http://www.patmostimes.gr/index.php/category/prosopa/5063-lydia-karra

Contact us
Elliniki Etaireia Building
Come to our historic building

28 Tripodon str, Plaka

PC: 10558
tel: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Photographs
Map of Actions
Facebook
Elliniki Etaireia © 2013
Contact us | Become a friend
Javascript is required to view this map.